безбожен

безбожен
безбо̀ж|ен, -на, -но <-ни>
прил
1. (за атеист) àteo, miscredènte
2. (безсъвестен) èmpio, spietàto

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

 • безбожен — прил. възмутителен, позорен, срамен, скандален, безобразен, нечуван прил. нерелигиозен, невярващ, безверен …   Български синонимен речник

 • Ильин, Иван Александрович — В Википедии есть статьи о других людях с такой фамилией, см. Ильин. В Википедии есть статьи о других людях с именем Иван Ильин. Ильин Иван Александрович …   Википедия

 • И. А. Ильин — Ильин Иван Александрович Дата рождения: 16 (28) марта 1883 Место рождения: Москва, Российская империя Дата смерти …   Википедия

 • Иван Александрович Ильин — Ильин Иван Александрович Дата рождения: 16 (28) марта 1883 Место рождения: Москва, Российская империя Дата смерти …   Википедия

 • Ильин, И. А. — Ильин Иван Александрович Дата рождения: 16 (28) марта 1883 Место рождения: Москва, Российская империя Дата смерти …   Википедия

 • Ильин И. — Ильин Иван Александрович Дата рождения: 16 (28) марта 1883 Место рождения: Москва, Российская империя Дата смерти …   Википедия

 • Ильин И. А. — Ильин Иван Александрович Дата рождения: 16 (28) марта 1883 Место рождения: Москва, Российская империя Дата смерти …   Википедия

 • Ильин Иван Александрович — Дата рождения: 16 (28) марта 1883 Место рождения: Москва, Российская империя Дата смерти …   Википедия

 • антихрист — (грч anti Christos) 1. според учењето на христијанската религија главниот и последен непријател на Христос, што ке се појави пред второто Христово доаѓање, 2. непријател на христијанството, 3. фиг безбожен човек …   Macedonian dictionary

 • атеизам — (грч atheos безбожен) безбожност безбожништво, негирање на постоењето на Бог и на натприродната сила, откажување од сите религиозни верувања …   Macedonian dictionary

 • профан — (лат. profanus) 1. совршено непосветен, неупатен во нешто, невешт во некое подрачје 2. световен, што не е свет, што не е црковен 3. обичен, прост, вулгарен 4. безбожен, пагански, богохулен …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”